Obecně známým faktem je, že člověk jí také očima.
My v Adrianě to víme moc dobře, a proto jsme pro Vás připravili školu foodstylingu.

Formou krátkých videí vás naučíme několik zajímavých receptů překvapivých chutí a vůní, a náš šéfkuchař vám ukáže, jak moc pomůže například „obyčejným“ špagetám právě finální doladění celého pokrmu, aby si i vaše oči pochutnaly.

Škola foodstylingu

Spaghetti se slávkami, pórkem, fenyklem a pomerančem

Spaghetti se slávkami, pórkem, fenyklem a pomerančem

ukázat recept

Polévka s kachnou, Creste di Gallo, brokolicí a houbami

Polévka s kachnou, Creste di Gallo, brokolicí a houbami

ukázat recept

Linguine s králíkem a salátem z rukoly, jablka a mandlí

Linguine s králíkem a salátem z rukoly, jablka a mandlí

ukázat recept

Lasagne s lilkem, cizrnou, paprikami a vlašskými ořechy

Lasagne s lilkem, cizrnou, paprikami a vlašskými ořechy

ukázat recept

Cuketovo-chřestový salát s Cavatappi, ricottou a teplým šalotkovým dresinkem

Cuketovo-chřestový salát s Cavatappi, ricottou a teplým šalotkovým dresinkem

ukázat recept

Semolina: prvotřídní ingredience!

Těstoviny Adriana si zakládají na kvalitě. Proto jsou všechny těstoviny pod touto značkou vyráběné pouze ze semolinové mouky. Pokud Vám tento pojem nic neříká, dovolte nám, abychom Vám jej představili.

Semolinová mouka (zkráceně semolina) je pšeničná krupice umletá z tvrdé pšenice (triticum durum). Tato mouka se používá na výrobu kvalitních těstovin nebo pro přípravu semolinových kus-kusů, bulgurů, lahodného chleba a chalvy.

Těstoviny ze semolinové mouky nerozvařují a nelepí. Mají také vyšší nutriční hodnotu, protože oproti klasické pšenici obsahují více bílkovin, mnohem více minerálních látek a mají nižší glykemický index (nižší glykemický index je pro tělo vhodnější).

Semolinová mouka obsahuje více lepku a méně škrobu (obvykle se uvádí, že čím vyšší podíl lepku a nižší podíl škrobu, tím lepší mouka). Pomalejší trávení semoliny (na rozdíl od klasické pšenice) pozitivně působí na udržení tělesné hmotnosti (tělo pociťuje hlad až za delší dobu) a zajištění vyrovnané výkonnosti organismu.

Co jste o těstovinách (možná) nevěděli

»první zmínky o existenci těsta v Evropě jsou datovány do doby 3700 př. n. l. Jednalo se tehdy o plackovité hrudky z navlhčeného obilí, smíšené s moukou.

»původ těstovin není přesně historicky znám. Někteří odborníci přikládají prvenství vynálezu těstovin Řekům nebo Římanům, jiné Egypťanům či Číňanům.

»celkem existuje podle posledních odhadů přes čyři sta druhů těstovin. Reálné číslo může být však mnohem vyšší.

»i když je jasné, že se chuťové buňky mění dle krajů, kontinentů či pohlaví, těstoviny jsou řazeny mezi nejoblíbenější jídla napříč kontinenty

»prvním hlavním jídlem, o kterém existují historické zmínky, jsou tzv. lasagne. Informace pochází z 1. století n. l. ze známé kuchařské knihy Apicius (získala jméno zřejmě podle gurmána Marca Gavia Apicia, jenž žil v době císařů Augusta a Tiberia na přelomu letopočtu). V ní je popisována příprava sekaného masa nebo ryb obložených těstovinami “lasagne".

»těstoviny se podle mnohých nedají přesolit. Není to zcela pravda, sůl je ke správné přípravě těstovin potřeba, ale nic se nemá přehánět.

»v Itálii se podle zákona smějí suché těstoviny (pasta secca) vyrábět pouze z tvrdé pšenice triticum durum (semolina), která je kvalitnější: má vyšší nutriční hodnotu, nižší glykemický index a má vyšší obsah proteinu a lepku.

»populární metodou, jak určit, zda jsou těstoviny uvařené al dente (na zub), je hodit je na zeď – když na zdi drží, jsou hotové.

Produkty

Objevte geometrii těstovin v 19 atraktivních tvarech a to ve čtyrech produktových řadách.

originální a zároveň nejširší produktové portfolio naleznete na www.adriana.cz